Meksika – Amerika Savaşı veya Meksika Savaşı, ABD ile Meksika arasında, ABD’nin 1845’te Teksas’ı ilhakı ve sınır anlaşmazlıkları nedeniyle çıkan savaş (1846 – 1848). ABD’nin kesin zaferi ve Rio Grande’den Büyük Okyanusa kadar uzanan geniş Meksika topraklarını ele geçirmesiyle sonuçlanmıştır.
Teksas’ın ilhak edilmesinin yarattığı gerginliğin ardından, ABD başkanı James K. Polk, John Slidell’ı tartışmalı Teksas sınırı konusunu ve Meksika’nın elindeki New Mexico ve Kaliforniya’nın satın alınmasını görüşmek üzere Meksika’ya gönderdi. Meksika yöneticilerinin bu görüşmeyi reddetmesinden sonra, General Zachary Taylor komutasındaki birliklere Nueces ile Rio Grande arasındaki tartışmalı bölgeyi işgal etme emrini verdi (Ocak 1846).
Kongre’den Meksika’nın bu tutumu nedeniyle savaş açılmasını isteyeceği bir sırada, Meksika birliklerinin 25 Nisan’da Rio Grande’yi geçerek Taylor’un birliklerine saldırdığını öğrenince, 11 Mayıs’ta Meksika’nın ABD topraklarında Amerikalı kanı döktüğü temasını işleyen bir konuşma yaptı. Kongre 13 Mayıs’ta savaş ilanını büyük çoğunlukla onayladı. Demokratlar savaşı çoşkuyla desteklerken, girişimi haksız bir toprak gaspı olarak gören Whig’ler ile köleciliğin yeni topraklara yayılmasından kaygı duyan kölecilik karşıtı çevreler savaşa karşı çıktı.
ABD kamuoyundaki derin bölünmeye karşın, ABD birlikleri sayıca daha üstün olan Meksika ordusunu bütün önemli çarpışmalarda yenilgiye uğrattı. Taylor’un kuvvetleri Meksika’nın kuzeydoğusunu işgal etti. Albay Stephen Kearny New Mexico ve Kaliforniya’yı işgal etti. General Winfield Scott Veracruz üzerinden Mexico’ya yürüdü. Mexico’nun 14 Eylül 1847’de düşmesiyle savaşın askeri aşaması sona erdi.
Barış görüşmelerini yürütmek üzere Scott’ın kuvvetleriyle birlikte Mexico’ya giden Nicholas Trist, Meksika’da yeni bir yönetimin kurulmasından sonra 2 Şubat 1848’de Guadalupe Hidalgo Antlaşması’nı imzaladı. Antlaşmayla bugünkü New Mexico, Nevada, Arizona ve Kaliforniya eyaletlerini oluşturan topraklar 15 milyon ABD Doları karşılığında ABD’ye bırakıldı.
Meksika – ABD ölüm hattı
Birçok film, “Meksika sınırında küçük bir balıkçı köyüne yerleşeceğim” replikleriyle dolu. Tabi bu köyler muhtemelen Meksika Körfezi ya da Kuzeyde California sınırlarında yer alıyor.
Filmlerdeki kötü adamların en büyük hayali de yine kapağı bir an önce Meksika sınırına atmak.
Bahsedilen Meksika ve ABD sınırı. 3 bin 169 km uzunluğunda ve dünyada en sık geçiş yapılan uluslararası sınırlardan biri. Yılda yaklaşık 250 milyon kişi bu sınırdan geçiş yapıyor.
Yasadışı geçişler nedeniyle sınırın büyük bir bölümünde yüksek koruma duvarları ve teller çekilmiş. Yine de bölgede uyuşturucu, insan, silah ve eşya kaçakçılığı sıklıkla yapılıyor. Türkiye ve Suriye sınırının iki yakasında kalan akrabaların görüşmeleri gibi, bu sınırda da akrabalar bu tellerin arkasından hasret giderebiliyorlar. Zira Amerika’da 25 Milyon civarında Meksika kökenli insan yaşıyor (Yukarıda bahsedilen Meksika-Amerika savaşından önce bölge zaten tamamen Meksikalılardan oluşuyordu).
Bu bölgede ABD çok geniş güvenlik tedbirleri alıyor, donanımlı polisleri ve bizdeki köy korucularına benzer milis güçleri çalıştırıyor.
ABD’nin 11 Eylül saldırılarının ardından kurduğu DHS ( Department of Homeland Security – İç Güvenlik Bakanlığı, Amerikan Vatandaşları için tehlike oluşturacak terör ve doğal afet gibi konularda önlemler alan ve bu tip durumlarda olaylara müdahele eden bir devlet kurumu) yetkilileri 2005 yılında Amerika ve Meksika arasında bulunan sınır duvarının inşasını hızlandırma kararı alarak hummalı bir çalışma başlatmışlardı. Bu sınır duvarının 800 millik kısmı tarım arazileri ve doğal rezervler üzerine kurulmuştu.
International League of Photographers ( Uluslararası Fotoğrafçılar Derneği ) 2009’un Ocak ayında pek çok tanınmış fotoğrafçı, senarist, bilimadamı, yönetmen ve film yapımcısını sınır duvarının hayvan göçlerine, doğaya, canlılara ve çevreye olan etkilerini gözlemlemek amacıyla Amerika ve Meksika arasındaki bölgeye gönderdi.
Fotoğrafçılar Derneği’nin gönderdiği 17 kişilik ekip 1 ay boyunca yaklaşık olarak 3000 kilometrelik bir seyahat gerçekleştirdiler ve 10 binden fazla fotoğraf çektiler.
Yapılan araştırmalarla sınır duvarının bölgenin ekosistemine ve hayvanların doğal yaşam alanlarına oldukça büyük zararlar verdiğini ortaya çıkardı.
İşte o fotoğraflardan bazıları
Deniz KARTAL
Kaynak : Wikipedia, google earth
www.dunyalilar.org